Paul Glantz, Associate Professor, with a focus on climate change in Northern Europe and Arctic.
“Vi vuxna har ett enormt ansvar för de ungas framtid som riskerar att bli dyster om vi inte agerar.”
När gick du med i Researchers’ Desk?
Jag gick med Researchers’ Desk i 2019. Jag har forskat om klimatförändringarna i 20 år, men först på senare år insett vidden av klimatförändringarna och att det går så fort!
Jag också varit engagerad i att få Stockholms universitet, min arbetsplats, göra något åt sina egna miljö- och klimatavtryck. Att utvecklingsländerna är mest sårbara samtidigt som de har en liten skuld till klimatkrisen är en betydande insikt i mitt klimatarbete.
Greta har skapat något unikt och jag blir rörd varje gång jag tänker på det.
Vi vuxna har ett enormt ansvar för de ungas framtid som riskerar att bli dyster om vi inte agerar.
Vad gör Researchers’ Desk unikt?
Researchers Desk har varit otroligt framgångsrikt med att locka till sig många intressanta föreläsare under pandemin och är en viktig och unik plattform där klimatforskare från olika områden möts och lär av varann. Det senare har bland annat resulterat i många viktiga tillfällen där klimatläget har kommunicerats ut direkt till allmänheten och skolklasser, men också via media.
För att undvika allvarliga konsekvenser av en 1.5 grader varmare värld är antal år löjligt få för Sveriges del.
Har du varit med om ett så kallat “Oh Shit!-moment”?
En väckarklocka för mig kom så sent som 2018 då Kevin Andersson, med svenska medförfattare, i en debattartikel i DN tog fram en utsläppsbudget för Sverige. Där avslöjas den korta tid vi har på oss innan utsläppen ska ner till noll för att klara tvågradersmålet. För att undvika allvarliga konsekvenser av en 1.5 grader varmare värld är antal år löjligt få för Sveriges del. Figuren visar att också Europa värms upp oroväckande snabbt.
Vi måste ändå tro på att vi klarar av klimatkrisen och det är viktigt att vi fortsätter göra bra saker inom Researchers Desk.